Искате ли любовта да ви споходи, идете при Извора на нимфите.

...
Искате ли любовта да ви споходи, идете при Извора на нимфите.
Коментари Харесай

Изворът на нимфите  сбъдва желания 

Искате ли любовта да ви споходи, идете при Извора на нимфите . Единственото добре непокътнато в България Светилище на нимфите и Афродита се намира до с.Каснаково, Димитровград . И съгласно локалните хора е сбъднато не едно предпочитание на влюбени.

Градено е през ІІ – ІV в. Принадлежало е на римлянина от тракийски генезис Тит Флавий. И през днешния ден с съображение е сред  чудесата на Димитровград и един от мотивите за горделивост на хората в него. 
Светилището е известно за науката още от 1898 г, когато мастните хора почнали да разкопават скалите, с цел да схванат от къде се стича водата. При разкопките стигнали до три басейнчета и подпорната стена. През 1923 година били направени нови разчиствания към терена с изворите. Находките,  открити тогава, са  изгубени, защото някои от камъните и архитектурните елементи били употребявани за градежа на учебното заведение и остарялата черква в Каснаково, а други за построяването на пътя за Хасково. Открит е обаче надпис на гръцки,  издълбан върху лицевия свод над централния извор, който гласи: “На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата брачна половинка Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита. ”

Според сведенията през ІІ в. тракиецът Тит Флавий получил земята към Каснаково като премия за 30 – годишната си вярна работа към Рим. Знаело се, че на тази земя има остаряло светилище и лековит извор. Местните хора разказвали със благоговение за нощните танци на нимфите край извора. Но и до през днешния ден имат вяра, че Изворът на нимфите сбъдва стремежи за обич. През 1968 година обектът е разгласен за народен монумент на културата, а през днешния ден е една от историческите и туристически атракции на Димитровград. 

Градът е с богато културно-историческо завещание, съхранено в историческия музей. Една от неповторимите му находки притегля хиляди туристи към града, тъй като споделя историята на първото ликвидиране. Извършено е в българските земи преди 8 000 години. Това е изводът от проучването на неолитния човек, открит през 2009 година при избавителни археологически разкопки в местностна Кар дере, край димитровградското село Крум.

Находката е открита от екип с началник доцент Борис Борисов от Великотърновския университет. Веднага по-късно локалните хора кръщават госта от предишното на селото край което е открит - Крумчо. Година по-късно специалисти потвърждават, че скелетът е на 15-годишен юноша, който е бил погубен.  Днес неолитният човек е експониран в стъклен ковчег в зала „ Археология ” на Историческия музей в Димитровград. Най-младият български град у нас е 27-ия културен маршрут на " Атриум - архитектура на тоталитарните режими ”. Част от плана " Атриум " в Димитровград са централната градска алея бул. „ България " и парк " Марица ", архитектурния комплекс край читалище „ Христо Ботев " на бул. " Трети март " и парк „ Пеньо Пенев ". Димитровград  получи документа за това от Съвета на Европа през 2014 година. В маршрута влизат още 18 страни от Югоизточна Европа. 
 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР